На 25. јубиларним Песничким сусретима “Соколица 2021” одржаним синоћ у Бањској, највеће књижевно признање “Песниичко успеније” уручено је академику Матији Бећковићу.

Посетиоци песничке светковине која је ове године одржана у Рајској бањи Бањска код Звечана, били су изненађени када су међу поетама препознали лик нашег великог књижевника, академика Бећковића. Дошао је да још једном покаже колико је Косово важно, колико за Косово ништа не сме да буде тешко, колико још имамо простора “да се ћерамо” и да нам поручи: Косово је данас још скупља српска реч, него што је била онда када ју је оценио најскупљом.

“Косово је све скупља и скупља српска реч. Некога су једном тако питали:”Да ли је Косово најскупља српска реч?” Он је рекао није. “Будућност је најскупља српска реч”. За Србе, Косово је најскупља реч, а будућност је за све људе, па и за нас важна. Међутим, као што видите, како време пролази, она (реч Косово) све више поскупљује и данас нема никога на свету ко не зна за ту реч, а оно унутрашње Косово је много веће од овог стварног, спољашњег и оно је свуда где има нашег народа. Да додам и то да често чујемо да је Косово изгубљено, али исто тако чујемо и да нам га траже”, поручио је Бећковић.

Српски академик нас је подсетио да се Косово не може гледати са земље јер оно и није на њој и потврдио то Попиним стиховима: “Поље као ниједно, над њим небо, под њим небо”.

“Ко би то рекао да ће у нашем веку, оно досећи такву славу. Разуме се, дочекаћемо ми његову слободу, јер, оно ипак на крају крајева зависи од нас и ако буде нас, биће Косова. Неко је поклонио нешто што није његово, и они, уместо да му кажу, дао си нешто што није твоје, траже од нас да ми то признамо и да кажемо да то није наше”.

Говорећи о признању које је добио, Бећковић каже да је поезија неодвојива од вере. То јесте главни утисак након синоћње вечери поезије. За српске песике, вера и родољубље су симбиотички мотиви. Где пишу о љубави према земљи, ту помињу Бога.

“Осведочили смо се како нема атеистичке поезије. Овде, на овом месту, недалеко од ових великих светиња била је читава војска песника”, рекао је писац.

Посебну повељу за допринос култури и афирмацији културног стваралаштва на подручју општине Звечан, организатри су доделили председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу, који није присуствовао манифестацији, те је награда предата његовој породици.

Своје стихове, на 25. Песничким сусретима “Соколица 2021” говорило је двадесетак песника са Косова и Метохије, из централне Србије али и региона.

Песнички сусрети одржавају се у оквиру седмодневне 25. Културне манифестације “Соколица 2021”, једне од најстаријих културно – уметничких смотри које се на овом поднебљу организују у континуитету.

Организатор манифестације је КУД “Звечан” а покровитељи су Канцеларија за Косово и Метохију и Општина Звечан.