Цркве на територији општине Звечан

На територији општине Звечан налазе се многи верски објекти , који својом архитектуром и  историјским значајем свакодневно привлаче пажњу и интересовање  великог броја људи. Поред средњовековних манастира треба поменути  градску и сеоске цркве православне верске заједнице.

 Црква Светог Ђорђа- Звечан

Црква Св. Ђорђа је градска црква, која је грађена у периоду од 1996. до 2000. године.

Налази се у Карађорђевој улици у самом центру Звечана.

Храмовна слава односно и градска слава општине Звечан по благослову  Eпархије рашко-призренске традиционално се прославља прве недеље по празнику Светог Великомученика Георгија – Ђурђевдана ( 6. мај). Oсликавање унутрашњости храма започето је 2019. године и завршено је 2021. године.

 Црква посвећена уласку Исуса Христа у Јерусалим (Цвети)- Кориље

 

У селу Кориље, које је удаљено око 1 км од Звечана, налази се црква посвећена   уласку Исуса Христ  у Јерусалим, празнику који је у народу познат као “Цвети“. На седам дана од великог празника Вазнесења господњег, на празник “Мали Спасовдан” обележава се сеоска  молитва.

Према казивању, црква је подигнута на месту где су се налазили остаци раније изграђенe  цркве, почетком  двадесетог века.

Црква посвећена празнику Усековање главе Светог Јована Крститеља-Велико Рударе

У селу  Велико Рударе, на локацији која се налази на удаљености од 2.5 км  од центра Звечана, септембра 2007.године, започета је изградња сеоске цркве која је посвећена Усековању главе Светог Јована. Приликом извођења радова на уређењу простора око црквине и земљаних радова, откривен је камени олтар, који је био под земљом, око којег је касније обновљена црква и који је као такав аутентичан. Мештани овог и околних села, сваке године се окупљају код цркве како би прославили сеоску славу-молитву која се обележава првог петка пре празника Усековања главе  Светог Јована Крститеља 11.септембра.

Новосаграђени храм је освештан 10. септембра 2022. године, уз благослов Његовог преосвештенства Епископа рашко – призренског и косовско – метохијског, владике Теодосија, уз саслужење свештенства из Звечана и  великог броја верника.

Црква Светог Луке – Грабовац

На празник светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, 14. јула 2014. године у селу Грабовац Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије освештао је и положио камен темељац за храм Светог апостола и јеванђелисте Луке.

Нови храм у Грабовцу изграђен је на локацији која је од раније позната у народу као „црквина“,  где се  3. јуна обележава сеоска слава или молитва на празник Светог цара константина и Царице Јелене, Света Јела,  поред откривених темеља старог православног храма који датира највероватније из 14. века.

Новосаграђени храм Св.апостола Луке освештан је 4. септембра 2022. године уз благослов Његовог преосвештенства Епископа рашко – призренског и косовско – метохијског, владике Теодосија, уз саслужење свештенства из Звечана и великог броја верника.

Црква Васкрсења Господњег -Србовац

 

У селу  Србовац, које се налази на удаљености од 5 км  од Звечана, октобра 2010.године, освештан је и положен камен темељац и започета је изградња сеоске цркве посвећене Васкрсењу Господњем. Мештани овог и околних села, сваке године окупљају се код цркве како би прославили Васкрс, најрадоснији хришћански  празник.

Црква Светог цара Константина и царице Јелене – Банов До

У селу Банов До, удаљеном од  Звечана, око 5,5 километара,  налазио се мањи храм посвећен Светом цару Константину и Царици Јелени, који се помиње још у XIII веку. Делимична обнова тадашњег храма обављена је 1948.године. На иницијативу мештана Бановог Дола и дела насеља Жеровница, 2005. године започета је иницијатива за обнову цркве.Крајем 2005. Године на основу идејног решења за изградњу цркве, договорено је да се стара црква не руши док се не изгради нов храм. Обележавање темеља храма обављено је 26. јуна, а освећење темеља храма обављено је 9. јула 2006. године.

Епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије освештао је новоподигнути храм Светог цара Константина и царице Јелене 08.септембра 2013.године .

 

Црква Светог Николе- Валач

 

На узвишењу  изнад села Валач, на месту званом „Црквиште“, где су се налазили  остаци  темеља раније изграђене цркве, подигнута је црква Светог Николе 1995/1996.године.

Црква је пројектована као једнобродна базилика, димензија 12,00м х 6,00м  са једним улазом на западној страни. Над црквом је постављена осмоугаона купола и правоугаони звоник изнад улазног дела.

У селу Валач  22.маја обележава  се сеоска молитва  на празник Преноса моштију Светог оца Николаја.

Црква посвећена празнику Вазнесења Господњег – Жеровница

У селу Жеровница које се налази на 4 километра северно-западно од Звечана у долини Козаревачке реке, налази се црква посвећена празнику Вазнесења Господњег.Изграђена је у периоду између два светска рата и ове године је прославила 100 година свог постојања.

За празник Спасовдан, посвећен Вазнесењу Господњем који се према црквеном календару слави четрдесети дан од Васкса, код цркве се одржава велики црквено – народни сабор.

Црква посвећена Светом краљу Стефану Дечанском ( у изградњи)


Нови храм који је посвећен Светом краљу Стефану Дечанском налази се у повратничком насељу „Сунчана долина“. Темељи новог храма освештани су 9. јуна 2020. године, уз благослов Његовог преосвештенства Епископа рашко – призренског и косовско – метохијског, владике Теодосија, уз саслужење свештенства из Звечана и Косовске Митровице.

Очекује се да ће током ове године бити завршена изградња храма, који ће својом импозантношћу свакако доминирати у насељу „Сунчана долина“ али и у ширем окружењу.