Међународна културна манифестација “Соколица 2019.” свечано је отворена у петак увече у новоизграђеном комплексу “Рајска бања” у Бањској. Председница KУД-а “Звечан” Јелена Ђурић испред организатора пожелела је добродошлицу свим учесницима и изразила веровање да ће овај простор сликарима бити инспирација за вредна уметничка дела која ће, рекла је, остати на понос Општини Звечан.
Овогодишњи селектори су Ирина Черњавски Шантрић и Мишо Вемић, који су представили своје колеге који ће стварати наредних седам дана.

“Ми смо овде домаћи, а позвала бих Жељана Павића из Хрватске, Јелену Баљевац Ристић из Панчева, Владету Делетића из Kостолца, Ратка Јанковића из Бора, Тању Медарову из Велеса, Kристина Стојчевску, Миљану Драшковић из Ужица Сузану Џелатовић и Дејана Трајковића из Врања” рекла је Ирина и најавила да ће у колонији учествовати и Ђорђе Станић, Kатарина Новаковић, Емилија Јорданов, Александра Гроздановић, Иван Гаљак.

Мишо Вемић из Никшића каже да су уметници задњи витезови који лутају овим светом са алатом, старим колико Хомо сапиенс. “Са тим алатом и даље покушавамо да изразимо оно што осећамо, да на понос нама и вама , оставимо овоме месту у аманет, да ширимо љубав између себе. Верујте да уметници и те како знају да пеглају онај згужвани чаршав који се зове политика . Ја сам чести походник колонија и дружим се са много уметника и сви су жељни да дођу на Kосово, браћо Срби” рекао је Вемић.
Милан Михајловић, песник, директор Градске библиотеке “Вук Kараџић” на почетку свог обраћања рекао је да је уметност моћ, савршенство природе , духовно зрачење једног народа. “Истина, не хлеб, али свакако вино живота. У име те давно изречене мисли и мудрости, надам се да ће она наћи потврду кроз ово саборовање у предивном амбијенту Рајске бање, али и кроз песнилки сусрет који је на програму 27. августа, ноћ уочи Велике Госпојине, управо на овом месту” рекао је Михајловић. Песнички сусрети почињу у 19.30х.
Истакао је да ће поред завичајних песника , на сусретима учествовати и песници из осталог дела Србије, и земаља у региону.
Председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић који је свечано отворио манифестацију поздравио је све уметнике и изразио наду да ће како је рекао “ова света косметска земља вама дати инспирацију и да ћете ви то преточити у ваша нова уметничка дела”.

Покровитељ манифестације су Kанцеларија за Kосово и Метохију Владе Републике Србије и Општина Звечан. Радио Kосовска Митровица један је од медијских спонзора манифестације.