ЖИТКОВАЦ, КАРАГАЧ

b

НАЗИВ И АДРЕСА ГРАЂЕВИНЕ / ЛОКАЛИТЕТА

Археолошки локалитет Житковац, село Житковац, Звечан

ВРСТА СПОМЕНИКА

Археолошки локалитет

ВЛАСНИШТВО

//

Житковацсе налази на удаљености од 3 километра северно од Звечана, на путу Звечан – Зубин Поток, крај Козаревске реке и поред пруге Косово Поље – Краљево.
У јамама поред реке Ибар током археолошких истраживања 1958. године, на неолитском локалитету Житковац нађени су остаци Винчанске културе, а на површини земље материјали који припадају још старијој Старчевачкој култури. По народном предању село је настало крајем 18. века.
Недалеко је и археолошко налазиште Карагач, истражено крајем педесетих година прошлог века, где се током средњег неолита формирало насеље које се у највећој мери састојало од до пола укопаних колиба елипсоидних облика, заштићених рововима. Унутар и око њих, пронађени су фрагменти керамике која је карактеристична за Старчевачку културу. Пронађена грнчарија и антропоморфне фигурине потичу из ране Винчаске културе. Поред неолитског материјала откривени су остаци насеља из каснијег Бронзаног и Гвозденог доба, који указују на континуитет живота током дугог периода праисторије.
Археолошки локалитет није обележен.