Wellnes & Spa центар

РАЈСКА БАЊА

ИНВЕСТИТОР : Влада Републике Србије , Канцеларија за Косово и Метохију, Општина Звечан

Територија општине Звечан има компаративну предност у односу на друге оближње општине са Севера Косова и Метохије, због поседовања термо минералних извора топле воде у Бањској, која је као здравствени и туристички потенцијал препозната и од стране Владе Републике Србије, која је финансирала пројекат обнове бање у Бањској под маркетиншким именом „Рајска бања“.
Насеље Бањска налази се на око 12 км северно од Звечана и 4 км од магистралног пута Косовска Митровица – Краљево.
Природно и културно – историјско наслеђе чини Бањску са околином изузетним местом за развој здравственог, Spa&Wellness, верског туризма и туризма у природи, а постоје и добри услови за еколошку пољопривредну производњу.

Поједини извори наводе да су се изворишта лековите воде користили од римског времена и кроз цео средњи век па до краја прошлог века у сврхе лечења и превенције.
Организовано коришћење термоминералних вода у балнеотерапеутске сврхе започето је после Другог светског рата. До 1999. године бања је била у поседу РМХК „Трепча” и у њој је годишње боравило до 5.000 гостију. Бања је временом запуштена, а од 2006. године, у власништву је Српске православне цркве, односно Рашко – призренске епархије.
На простору некадашњег бањског комплекса током 2016. године, захваљујући подршци Канцеларије за Косово и Метохију, која је препознала значај овог стратешки важног пројекта, започета је обнова бање Бањска.„Рајска бања“ у Бањској је препозната као стуб развоја туризма овог краја.
Данас се на простору некадашњег бањског комплекса налази нови здравствено-туристички комплекс „Рајска бања“ који садржи објекат „Spa&Wellness”центра са комплексом базена и пратећим садржајима и хотел са визиторским центром, рестораном и смештајним капацитетима.

„Spa&Wellness” центар

У оквиру објекта „Spa&Wellness”центра налазе се следећи садржаји :
-пливачки базен са санитарном водом, полузатворени базен са термалном водом, сауна, парно купатило, просторије са хидромасажним кадама и термомасажним креветима и кафе бар. Укупан број корисника базена „Spa&Wellness” центра у затвореном простору износи 60.
На отвореном простору налази се базен са термалном водом, пливачки базен, дечији базен, трибине и пратећи садржаји, на којима је могућ капацитет до 350 посетилаца.

У непосредној близини „Spa&Wellness”центра, у оквиру комплекса налази се објекат хотелa са рестораном и смештајним капацитетима.
У оквиру хотела налази се 14 смештајних јединица, са укупно 40 лежајева.
Структура смештајних јединица је следећа: 4 једнокреветних соба, 4 двокреветних соба, 2 студио-апартмана и 4 апартмана са спаваћом собом, од којих су два апартмана прилагођена особама са инвалидитетом.

Ресторан се налази у склопу хотела и располаже са 70 седећих места, ( максималан број је 100 седећих места ).У ресторану гости могу користити пансионску храну али и тзв. a la carte мени. У склопу ресторана је и тераса на отвореном, са које се пружа предиван поглед на комплекс базена и околину. Тераса располаже са 60 седећих места.